Svetski Dan Pletenja u Javnosti prvi put u Nišu

| 9Naslov vam sve kaže, a ja sam naravno presrećna zbog toga 🙂 Priča o obeležavanju Svetskog dana pletenja u javnosti u Nišu počela je prošle godine u ovo vreme kad smo saznale da postoji ovakav događaj. Ove godine smo se organizovale tako da ćemo i mi 16. juna da pletemo sa hiljadama drugih pletilja širom sveta u istom danu. A evo i o čemu se radi…

Svetski dan pletenja u javnosti (Word Wide Knit in Public Day) po prvi put je obeležen 

2005. godine, kada je povezao 25 lokalnih pletačkih događaja širom sveta. Danas ih ima preko 800 pa je tako ovo najveći i najrasprostranjeniji pletački događaj. Organizuje se volonterski i obeležava se od druge subote do treće nedelje u junu. Cilj obeležavanja Svetskog dana pletenja u javnosti je promovisanje ove tradicionalne veštine kao i razbijanje predrasuda o pletiljama i pletačima, njihovoj intelektualnoj i starosnoj strukturi. Pored toga, cilj je i da se same pletilje upoznaju, jer se uglavnom kriju u kućama i pletu usamljene, ne znajući da i njihova prijateljica, koleginica, komšika, plete već godinama. Izlaskom iz svojih domova sa iglama u ruci u većoj grupi želimo da upoznamo ljude kako se ovom zanimljivom i smirujućom aktivnošću rešavamo stresa, stvaramo unikatne radove, kao i da pletenje nije samo aktivnost baka već da ima i devojaka i žena koje će sačuvati tradiciju.
Evo i informacija za one koji bi da dođu i da nam se pridruže 🙂 

Okupićemo se u 16h u Tvrđavi kod ulaza, gde su klupice, pa ćemo da odredimo tačno mesto. Najverovatnije će biti neki od obližnjih kafića. U slučaju kiše ćemo ranije da nađemo mesto i obavestimo. Ponesite igle, konac, vunicu (možete da počnete novi rad ili da dovršavate neki stari), i po želji knjige i časopise o pletenju, mustre koje vam možda nisu dovoljno jasne ili koje su zanimljive za pokazivanje drugima, nešto za grickanje ako mislite da će vam trebati i puno dobrog raspoloženja i želje za upoznavanjem novih pletilja. Događaj je otvorenog tipa, tako da mogu da dođu i oni koji ne pletu i koji bi da se oprobaju u pletenju. Verujem da će neka od iskusnih pletilja da izađe u susret i prenese svoje znanje. U slučaju da ne možete da stignete tačno u 16h, pogledajte po kafićima, sigurna sam da ćete nas prepoznati :)) Sve informacije imate i u događaju na Fejsbuku.  

U Beogradu je ovaj događaj prvi put obeležen 2011. godine. Pogledajte kako je bilo ove godine OVDE. A ja se nadam da će se uskoro proširiti i u drugim gradovima u Srbiji.


Zvanični sajt događaja http://www.wwkipday.com/

Da ponovim za kraj- 16. jun u 16h, Tvrđava
Dođite da opletemo zajedno!

9 Responses

  1. Jelen za Niš | Naky Handmade

    […] okupljanja nas pletilja i heklerki, kao i potencijalnu lokaciju za održavanje ovogodišnjeg Svetskog dana pletenja u javnosti Biće super fora ako ispijamo i piva dok […]

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.