Kad se heklerka udaje (II deo)

August 21, 2013 in Ostalo, Razno heklano by Naky

U prvom delu teksta sam pisala kako to izgleda kad heklerka priprema svadbu. Sve navedeno sam, zapravo, ja prošla. U ovom tekstu ću vam pokazati šta sam uspela od ideja da sprovedem u delo, i kako je to sve izgledalo :)

1. Pozivnice

Kao što sam već pisala, kod nas je ponuda pozivnica sa čipkanim i heklanim detaljima skoro nikakva, a ono što smo našli i što nam se dopalo je bilo preskupo. Tako da smo rešili da pozivnice pravimo sami :)

Tekst smo odštampali u kopirnici na kartonu u roze boji, koja nam se slagala uz sve ostalo, a kovertu smo pravili od papirnih heklanih podmetača. Skoro 100 komada :) Nije bilo teško, ali je zahtevalo dosta strpljenja i preciznosti jer se papir po obodu vrlo lako cepao.

pozivnica za venčanjeuslikano mobilnim, ne zamerite na lošem kvalitetu :)

2. Haljina

Uvek sam želela da sa udam u nekoj kratkoj haljini, i nikada sebe nisam zamišljala u klasičnoj venčanici. Čipku obožavam i mislim da su čipkane venčanice nešto posebno. Ali, kako se već neko vreme bavim heklanjem, mnogo ljudi me je pitalo da li ću da nosim heklanu haljinu. I moram da priznam da sam razmišljala i o toj opciji :) Na trenutke sam pomišljala i sama da je radim, ali je ipak bilo malo vremena, a ja sam imala dosta obaveza. Našla sam na internetu neke modele koji su mi se dopali (svega par), ali nisam mogla da nađem nikog ko bi mi radio :(  Na kraju je šivenje čipkane haljine bila jedina opcija za mene.

Našla sam par modela koji su mi se dopali i sa krojačicom napravila skicu moje haljine. Ispala je ovako :)

čipkana venčanicaprednji deo u nastavku :)

Sve pohvale za Snežanu iz krojačkog salona My way, koja je istrpela mene perfekcionistu, i napravila mi ovako divnu haljinu.

Jedino zbog čega se kajem je što nisam otišla ni u jedan salon venčanica, čisto da vidim kakav je to osećaj :)

3. Dekoracija prostora

Ovo sam rešila da preskočim. Smatrala sam da nije toliko važno i da nema potrebe da gubim vreme na to. Izabrali smo nešto iz ponude restorana i bili smo jako zadovoljni.

4. Cvetići za svatove

Jedina stvar za koju sam bila 100% sigurna da ću da radim su bile kićanke. Još od prosidbe sam razmišljala kakve i bukvalno dve nedelje pred svadbu definitivno rešila. Ženske mi nisu bile problem, ali sam se za muške dosta razmišljala. Na kraju sam rešila da budu mašnice za muškarce, cvetići za žene, a za glavne goste i mladoženju nešto drugačije. Sve su imale iglu za broš, tako da mogu da se nose i kasnije.

kićanke za svatove

cvetići za kićenje 1za žene

kićanka za muškarceza muškarce

cvetići za svatoveza glavne ženske goste

cvetići za svadbuza glavne muške goste

MIT_1316za kuma, starog svata i devera (i deverski peškir)

kićanka za mladoženjuza mladoženju :)

Trebalo mi je dosta vremena da uradim sve. Bukvalno sam do zadnjeg dana heklala i lepila. Nana mi je pomogla za mašnice, a najbolja drugarica za lepljenje. Da nisu uskočile verovatno ne bih spavala pred svadbu par noći :) 

Osim što mogu da se nose i kasnije kao broševi, ove kićanke su dobre jer mogu da posluže i kao zamena za poklon gostima.

Deverski peškir sam uradila tako što sam opheklala srpsko platno po donjoj i gornjoj ivici.

5. Bidermajer

Zadao mi je najveću muku, priznajem :) Iako sam bila sigurna da ću uspeti da ga napravim, mnogo toga me je mučilo. Kakvo cveće, koje boje, kako ću drške, kako ću mašnu… Na kraju se sve nekako sklopilo i uspela sam da ga napravim nedelju dana pred svadbu :) Za cveće sam izabrala kombinaciju cvetića za svatove. Drugarica radi u cvećari, pa ga je oblikovala i ukrasila, moje je bilo samo još da ga bacim :)

heklani bidermajer

heklani bidermajer

6. Torta

Najslađi deo :) Tu nismo mnogo razmišljali. Našla sam neke slike koje su poslužile kao osnova, a tražili smo da ima motive nalik onima sa haljine, a Dragana je to dobro izvela :)

svadbena torta 2

svadbena torta 1

To je sve što sam uspela da isheklam i uklopim. Sad, mesec dana posle svadbe, jedino što mislim da sam trebala drugačije da uradim je da počnem ranije. Manje bih se nervirala i bila pod tenzijom (jer ima tu još obaveza) i ne bi me boleli zglobovi kao što jesu. Imala sam oko šest meseci za pripremu, ali sam zbog raznih okolnosti tek mesec i po dana pred svadbu počela da radim.

Fotografije su (osim pozivnice i poslednje sa tortom) radili Dimitrije Nikolić i Vladimir Simović . Za kraj još nekoliko slika :)

bidermajer i burme

_VSF9559

_VSF9538

Šta vi mislite o heklanim detaljima za svadbu? Da li je to samo za nas heklerke, ili bi moglo da zaživi i kod ostalih?

Nataša