11 razloga zbog kojih je dobro da dojite svoju bebu

posted in: Mama i beba | 6

Ove nedelje u celom svetu se obeležava Nedelja dojenja. Kao majka koja doji svoju bebu i na to gleda kao nešto najprirodnije i najlepše, rešila sam da napišem koju reč o tome i na blogu, kroz nekoliko tekstova. U ovom prvom nabrojaću vam 11 razloga zbog kojih je dobro da dojite svoju bebu 🙂

1. Zato što će jedno od prvih pitanja koje će vam postaviti svako ko vas pozove ili pošalje poruku da čestita rođenje bebe biti “Jel siska beba?”. A tek kad krenu babine, pa šetnje sa bebom, niko iz familije i komšiluka vas neće zaobići sa pitanjem “Da li je dojiš?”. Bićete vrlo ponosne kada budete odgovorile “DA, dojim je”.

izvor: someecards.com
izvor: someecards.com

2. Zato što će dojenje uticati na vaše samopouzdanje. Nekad ćete ga možda i gubiti, pitati se da li imate dovoljno mleka, da li je beba dobro jela, da li je mleko dobro… Ali ako budete istrajale osećaćete se jako moćno.

3. Zato što ćete moći da jedete više, bez griže savesti 🙂

ishrana tokom dojenja
izvor: someecards.com

4. Nećete razmišljati o sterilizaciji i pranju flašica, o toploti mleka, nema ustajanja preko noći da spremite obrok. Kad dojite, sve je uvek spremno!

mleko
izvor: nourishingapparel.com

5.  Uživaćete u svim divnim fotografijama dojenja, bez ljubomore.

izvor: likemag.com
izvor: likemag.com

 

6. A ovaj video će vas uvek raznežiti

 

7. Zato što ćete moći da utešite bebu samo jednim potezom 🙂

izvor: pinterest.com
izvor: pinterest.com

8. Uživaćete u čestom maženju sa bebom, u njenim pogledima punim ljubavi i zahvalnosti.

9. Nema razmišljanja o tome koliko košta koje mleko, koje je dobro, koje nije

adaptirano mleko 1

10. Moći ćete da ispod svakog teksta koji je vezan za dojenje, a koji objavi neko od vaših prijatelja na Fejsbuku da prokomentarišete “15 meseci, idemo dalje…” 

11. I za kraj, da li je ovo malo razloga?

dojenje ili formula

 

izvor: Fejsbuk
izvor: Fejsbuk

Ovaj tekst je šaljivog i informativnog karaktera, i nema za cilj da uvredi nekog. Svaka majka ima pravo na izbor da li će dojiti svoju bebu ili ne. 
6 Responses

 1. Ma idi bre, rasplaka me video. Mnogo mi je drago što vidim da sve više mama doji a i da sve više pišemo o tome 🙂

  • Ja obožavam ovaj video! Ne znam da li mi je slađa pandica, prasići ili kit 🙂
   Hvala na komentaru!

 2. Baka mama samo da kaze da nema niceg lepseg na ovome svetu od prizora dojenja,podoja. Najlepsi prizor ovih 11 meseci je da gledam moje dete kako doji svoje dete. Ta ljubav u pogledima – beskrajna radost! O zdravsvenoj,higijenskoj,finansijskoj strani ne bih da pricam…Neka se mame koje ne doje ne osete uvredjeno,i ja nisam bila uspesna dojilja jer sam poverovala jezicima sa strane…slabo mleko…slabasna beba….itd. Istajavajte majke i slusajte svoj majcinski instikt. Nema slabog majcinog mleka!Dajte sve od sebe i dojite svoje bebe dokle god je moguce!

  • Oo mama! Pa lepši i draži komentar nisam mogla da dobijem! :*

  • Mene je rasplakao i video, i ovaj komentar bake, i emocije koje me preplave kada se unesem u pricu o dojenju. A puna samopouzdanja jer pricam o necemu u cemu sam uspela, i u cemu beskrajno uzivam 🙂 Pa jos kada se ovako lepo razumemo, jer znamo kroz sta treba proci da bi se doslo do ovog uzivanja. Ali, samo na kratko, jer vredi!

   • Da, da, o tome šta sve treba proći ću pisati u narednom tekstu 🙂 Mada, kod nas to i nije bilo tako strašno.
    Hvala ti puno na javljanju, drago mi je da ti se sviđa tekst :*

Ostavite komentar